Arabayla Yurt Dışına Çıkmak İçin Yapmanız Gerekenler


yurt dışına çıkmak

Kendi arabanızla rahat bir yolculuk yaparak gittiğiniz, gittiğinizde de dilediğiniz gibi gezdiğiniz bir gezi düşünün. Heyecanlandınız değil mi? Fakat yurt dışına çıkmak istiyorsanız ve gezilerinizi kendi arabanızla yapacaksanız bilmeniz gereken birkaç önemli nokta var.

Yurt dışına çıkmak için sürekli fiyatı artan uçak biletlerini araştırmaya, uzun ve boğucu süren otobüs yolculuklarını geride bırakmaya hazır mısınız?

Yurt dışına çıkmak için aracın mutlaka sizin adınıza kayıtlı olması veya aracın üzerine kayıtlı olduğu kişinin de sizinle beraber seyahat ediyor olması gereklidir.

Eğer araç üzerinize kayıtlı değilse de araç sahibi kişiden ya da kurumdan vekaletname almanız gerekir.

Avrupa ülkeleriyle yapılan Viyana Antlaşması’na göre, artık  çipli ehliyetiniz (uluslararası ehliyet de hala geçerli ama çok masraflı olduğundan tercih edilmiyor), schengen vizeniz ve uluslararası geçerliliği olan trafik sigortanız (green card) ile yurt dışına çıkış yapabiliyorsunuz. Eskiden uluslararası ehliyet şarttı şimdi ise çipli ehliyete bunun yerine geçiyor.

  Yurt Dışı Eğitim Hangi Ülkede Alınmalı?

Çipli Ehliyet Nedir ?

01 Ocak 2016 tarihinden itibaren ehliyet alan sürücülere otomatik olarak çipli ehliyet veriliyor ve aracını yurtdışında kullanacak olsun veya olmasın, eski tip ehliyet sahiplerinin de 31.12. 2020’ye kadar ehliyetlerini yenilemeleri gerekiyor.

Yeni tip çipli ehliyetlerin geçerlilik süresi eskisi gibi evladiyelik değil. M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri için 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri için 5 yıl. Bu ehliyetlerle yurtdışına özel araçla çıkmak da kolaylaştı.

Bulgaristan sınırda uluslararası ehliyet istemiyor ama polis durdursa gösterebilmeniz gerekiyor.

Gürcistan ise, ne uluslararası ehliyet, ne de çipli ehliyet istiyor. Belge toparlamanız gerekmiyor. Ehliyetiniz, ruhsatınız ve tüm yolcuların kimlikleri yeterli. Her şeyi sınırda hallediyorsunuz. Sınırda ibraz edilen şoför dışında kimsenin arabayı kullanmaması isteniyor. Ona göre ayarlamanızı yapın. Ayrıca pasaport gerekmiyor, nüfus kağıdıyla sınır geçebiliyorsunuz. Ama oradan da diğer ülkelere geçmeyi planlıyorsanız mutlaka yanınızda pasaportunuz olsun. Ülkeden pasaport ile çıkanların 15 TL harç ödemesi gerekirken, nüfus kağıdı ile çıkanların ödemesi gerekmiyor.


Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR