Bilgisayar Mühendisliği ve Uzmanlık Alanları


bilgisayar mühendisliği

Bilgisayar mühendisliği bölümü bilişim dünyasının yıldızının parlamasıyla birlikte adını duyurmuş ve ün kazanmış bir bölüm olmakla birlikte aslında kökleri 20. Yüzyılın başlarına dayanır. Hesaplama, yapay zekanın işlem yürütmede insanlığa yardım etmesi gibi kavramlarla birlikte düşünüldüğü zaman bilgisayar mühendisliğinin temelinde yer alan nesne olan bilgisayarın köklerinin daha da eskiye gittiğini görürüz.

Bilgisayar mühendisliği bölümünün birçok alana katkısı vardır. Bilişim sektörü ile senkronize çalışan ve büyük önem taşıyan bölümdür. Peki bu bölümün bilişim sektöründeki yeri ve uzmanlık alanları nedir,  puanları neye göre değişir?

Bilgisayar Mühendisliğinin Bilişim Sektöründeki Rolü

Bilgisayar mühendisliğinin temelinde algoritmalar, bilgisayar mimarisi ve organizasyonu, sayısal mantık, yapay zeka ve yazılım mühendisliği gibi alanlardan oluşur. Bu kavramlar tek tek ele alındığı zaman kendi alanlarında oldukça derin ve uzmanlık gerektiren alanlardır. Son yıllarda ülkemizde de “yazılım” sektörünün yaygınlaşması ve detaylanmasıyla birlikte “yazılım mühendisliği” çatısı altında donanımla alakalı kavramlara müfredatta yer verilemeyerek yeni bir bölüm söz konusu olmuştur. İlerleyen zamanlarda alt uzmanlık alanlarının daha da özelleşerek bilgisayar mühendisliği çatısından ayrılmaları söz konusu olabilir.

Bilgisayar programlama, yazılım mühendisliği gibi yeni alanların açılması bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olan öğrencilerin kariyerlerini etkilemiyor. Çünkü bilişim sektörünün pazardaki payının oldukça fazla olması ve rekabet bilgisayar mühendisliğine her zaman güç katıyor.

  Üniversite Hayatı Boyunca Karşılaşacağınız İnsan Tipleri

Bilgisayar Mühendisliği Bölümünün Uzmanlık Alanları Nelerdir?

  • Algoritma
  • Programlama
  • Yazılım
  • Veritabanı yöneticiliği
  • Gömülü sistemler
  • Bilgisayar ağları

Birbirinden farklı altı uzmanlıkta bilgi sahibi olmaları ve bunlardan bir veya bir kaçında kariyerlerini şekillendirebilmeleri Bilgisayar mühendislerine çeşitlilik ve avantaj sağlamaktadır. Çeşitlilik, bir bölümün mezunları için çoğu zaman avantajdır.

Üniversitelerde yaygın olarak bölümleri açılmaya başlandığından beri bilgisayar mühendisliği sayısal çıkışlı öğrencilerin gözde bölümlerinden biridir. Mühendislik bölümlerinin bazılarında sözel dersler ve sözel algıya yönelik alanlar olsa da bilgisayarla ilgili bölümlerin tamamını son derece sayısal ilgi ve sayısal yetenek gerektiren bölümlerdir. Bilgisayar mühendisliğinin ülkemizde erkek öğrencilerin ağırlıklı olarak seçtiği bölümler arasındadır.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümünün Puanları Neye Göre Değişiyor?

Mühendislik bölümleri arasında bilgisayar mühendisliği taban puanları listesine bakıldığı zaman sayısal öğrencileri arasında bölümün ne kadar popüler olduğu bir kez daha anlaşılacaktır. Taban puanlarını sıralamalarını her yıl belirleyen şey LYS sonuçlarına göre öğrencilerin yaptıkları tercihlerdir. Bir bölüm ne kadar çok öğrenci tarafından tercih edilirse o bölümün taban puanları o kadar çok artacaktır. Bazı bölümlerin yıllardan yıla sıralamalarının çok dalgalanmasının altında yatan sebepte popüleritelerinde yaşanan değişimlerdir.

  Üniversite Kazanmak İçin Çekilen 6 Çile


Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR