Her türlü çevre sorunu Çevre Mühendisliği bölümü ilgi alanına girer ve bölümün amacı da bu tip sorunlara teknik düzeyde çözüm üretecek mühendisler yetiştirmektir. Bu tür rahatsızlıkları ortadan kaldırmak için önlemler alır, kanun ve yönetmelikleri yorumlayarak çevreyi daha yaşanılabilir hale getirmek için çalışmalar yapar.
Çevre Mühendisliği bölümü tercih edecek öğrencilerde bulunması gereken özellikler nelerdir? Öncelikle araştırmaya merakı olan, dikkatli ve titiz bir gözlemci olması çok ama çok önemlidir. Bununla birlikte gözlem verilerini bütünleştirerek sorunları çözmeye dair üretimde bulunması, işbirliğine açık olması ki bir takım çalışması gerektirir çevreye dair her şey, özellikle kimya ve biyolojide de başarılı olması denebilir aday öğrencilerde aranan özellikler olarak.
Peki Çevre Mühendisliği hangi fakültede yer alır?
Mühendislik Fakültesi çatısı altında yer alan bu bölümün yanı sıra fakültede genelde İnşaat Mühendisliği, Harita Mühendisliği, Kimya Mühendisliği gibi bölümler de yer almaktadır.
Diğer mühendislik bölümleri gibi Çevre Mühendisliği de dört yıllıktır. Bu dört yıl fakülte içindeki eğitim süresidir. Bazı üniversitelerde yabancı dil hazırlık programı şart koşulur ve bu durumlarda öğretim süresi beş yıla çıkabilir ya da güz yarı yılı başlamadan evvel hazırlık atlama sınavlarına girilerek İngilizce hazırlık okuma zorunluluğu ortadan kaldırılabilir. Mesela Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nün öğretim dili İngilizce’dir. Ayrıca sınavla eş değer olan TOEFL, IELTS gibi sınavlardan da yeterli puan alındığı takdirde hazırlık okuma zorundalığı ortadan kalkacaktır.
2017 Çevre Mühendisliği Taban Puanları sıralamasına göre Çevre Mühendisliği bölümleri sıralamasının ilk 5 sırası şu şekilde:
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği (İngilizce)
- İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği (İngilizce)
- Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği (İngilizce)
- Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği
- Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği (İngilizce)
Çevre mühendisliğinin iş alanını örneklendirmek gerekirse; katı atıklar çevreye zarar vermeden nasıl yok edilir ya da hava kirliliğini önlemek için nasıl önlemler alınmalıdır ya da çevrede gürültüye yol açan kaynakların belirlenerek sorunlara mühendisler tarafından çözümler üretilmesi, yapılandırılma ve çevre geliştirme çabaları sayılabilir.
Yorumlar 0