Ekonometri Bölümü ve İş Alanları


ekonometri bölümü

Ekonometri bölümü en kısa tabiriyle istatistiki iktisat denilebilir. Şöyle ki; iktisatçıların yetersiz kaldığı kuramlarda farklı modeller kullanarak verileri analiz etme ve yorumlama yeteneğine sahip olmaktır. Bu bölümde özellikle üst düzey bir istatistik dersi, iktisat, bunun yanında matematiksel istatistik, matematik, finansal muhasebe gibi öğrencinin uzmanlık alanları oluşturacak dersler verilmektedir.

Ekonometri bölümü için iş alanları nelerdir, hangi fakültede yer alır, staj imkanları nelerdir ve bölümün  2017 taban puan sıralamasındaki ilk beş üniversite hangisidir, bunlardan bahsedeceğiz.

Ekonometri Bölümünün Staj İmkanları

Ekonometri bölümünde, programı teorik olan bölümlerde de olduğu gibi öğrencinin staj yapması önemlidir. Bazı üniversitelerde bu zorunda olmasa da öğrencilerin muhakkak bireysel olarak başvurularda bulunup staj yapması oldukça faydalıdır.Ekonometri bölümü okurken staj yapmanız meslek hayatınız boyunca karşınıza çıkacaktır. Çünkü okulda öğrenilen teorileri bir şekilde pratiğe dönüştürmek gereklidir. Sadece Ekonometri bölümü öğrencilerine değil, İktisat Fakültesi’nde yer alan tüm bölüm öğrencileri için kendilerini geliştirmek adına staj yapmalarını öneririz. Tecrübe her meslekte olduğu gibi bu mesleği icra etmenizde size kolaylık sağlayacak bir yapı taşı olacaktır. Kendinizi iş hayatına hazırlarken zorunlu stajınız dışında da staj yapabilir, hatta 3. Ya da 4. sınıfta işe başlayabilirsiniz.

  Üniversite Hayatı Boyunca Karşılaşacağınız İnsan Tipleri

Peki Ekonometri Bölümü hangi fakültede yer alır?

İktisat Fakültesi ya da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi çatısı altında yer alan bu bölümle birlikte fakültede Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, Maliye gibi bölümler de yer almaktadır.

Ekonometri programında eğitim süresi 4 yıldır. Bazı üniversitelerde ilk yıl zorunlu olarak hazırlık eğitimi verilmektedir ama İngilizcesi yeterli olan öğrenciler yılın başında bir muafiyet sınavına girerek hazırlıktan muaf olup direkt bölüme başlayabilme şansları da mevcuttur.

Ekonometri’nin İş Alanları

Ekonometri mezunlarının Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet İstatistik Enstitüsü, Türkiye Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu, Hazine Müsteşarlığı, tüm bankaların ve bakanlıkların araştırma birimleri, sigorta ve araştırma şirketlerinde iş bulma olanakları yüksektir. Daha önce de belirttiğimiz gibi iktisatçıların istihdam edildiği her iş kolunda da iş bulma olanağına sahiptirler.

2017 Ekonometri Taban Puanları sıralamasına göre Ekonometri bölümleri sıralamasının ilk 5 sırası şu şekildedir.

  • Marmara Üniversitesi Ekonometri (İkinci Öğretimi Bulunmaktadır)
  • İstanbul Üniversitesi Ekonometri (İkinci Öğretimi Bulunmaktadır)
  • Gazi Üniversitesi Ekonometri
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonometri (İkinci Öğretimi Bulunmaktadır)
  • Uludağ Üniversitesi Ekonometri (İkinci Öğretimi Bulunmaktadır)
  Üniversite Okurken Yapabileceğin ve Faydalanabileceğin 5 Şey


Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR