Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü ülkemizde ve dünyada modası geçmeyen bölümlerdendir. Bunun nedenlerinden biri şu an içinde bulunduğumuz teknoloji çağının öncü mesleklerinden birinin Elektrik-Elektronik Mühendisliği olmasıdır.
Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü nedir, maaşları ve maaş farklılıkları nelerdir yazımızda bunlardan bahsedeceğiz.
Teknolojinin büyük şirketlerden sonra her eve girmesiyle hatta ve hatta ceplerimize kadar ulaşmasıyla birlikte Elektrik-Elektronik Mühendislerine olan ihtiyaç da bir hayli artmış oldu. Sürekli gelişen teknoloji ile birlikte piyasanın Elektrik-Elektronik Mühendislerine olan açlığı bir türlü son bulmamakta.
Piyasanın bu durumda olması öğrencilerin bu bölüme olan ilgisini arttırmıştır. Bu ilginin bir sonucu olarak 2017 elektrik-elektronik mühendisliği taban puanlarına baktığımızda görmekteyiz ki Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nin taban puanı mühendislikler arasında en yüksek birinci ya da ikinci sırayı almakta.
Öğrencilerin bu bölümü kazanmaları için üniversite sınavlarında fen bilimleri alanında iyi bir başarı sağlamaları gerekmektedir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü ülkemizde pek çok üniversitede açıldığından bu bölüme girme şansınız artmıştır.
Mühendislik fakültesi çatısı altında eğitim veren Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünün eğitim süresi 4 yıldır. Üniversitede hazırlık olması durumunda eğitim süresi 5 yıl olabilir. Üniversite eğitimini başarıyla tamamlayabilmek için fizik ve matematik gibi sayısal derslerde başarılı olmanız gerekmektedir. Ayrıca Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünü bitirebilmek için staj yapma zorunluluğu vardır. Üniversitelerinde ilk 3 senesini tamamlayan öğrenciler elektrik veya elektronik bölümlerinden birini seçerek seçtikleri dalda uzmanlaşmaktadırlar. Bu seçim kişinin bundan sonraki yaşamanı tümüyle etkilediğinden iyi düşünüp karar verilmesi gereken kritik bir yol ayrımıdır.
Elektrik Elektronik Mühendisliği Maaşları
Her meslekte olduğu gibi Elektrik-Elektronik Mühendisleri’nin aldıkları maaşlar da kendi aralarında farklılıklar göstermektedir. Bu farklılığın iki nedeni vardır:
Bunun ilk nedeni öğrencinin aldığı eğitimin kalitesidir. Her üniversitenin aynı kalitede ve vizyonda hocalarının olmaması eğitim kalitesinde derin farklılıklara yol açmaktadır. Üniversitelerin laboratuar, araç ve gereç, kütüphane veya sosyal tesis imkanları göz önüne alınması gereken bir başka konudur. Eğitim alınan üniversitenin reel endüstriyle iletişiminin güçlü olması ve verilen müfredatın piyasanın ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde olması Elektrik-Elektronik Mühendisleri’nin maaşlarını doğrudan etkilemektedir.
Maaş farklılıklarının bir diğer nedeni ise kişinin öğrencilik döneminde ve iş hayatı süresince kendine kattığı bilgi ve becerilerdir. Öğrencilere tavsiyemiz aldıkları üniversite eğitimi süresinde en bir kere yurtdışına çıkarak ve bunu bir kursla destekleyerek mezun olduklarında en az bir yabancı dile sahip olmalarıdır. Mezun olduğunuzda bir yabancı dile sahip olmak sizi diğer Elektrik-Elektronik Mühendisleri’nden ayıran bir artı olacaktır. Ayrıca yabancı dil, iş bulma sürenizi azaltıp maaşınızın artmasına katkıda bulunacaktır. Yabancı dilin yanında mesleğinizle ilintili bir programda uzmanlaşmak da sektörün mezunlardan beklediği ayrı bir olmazsa olmazdır.
Çalışma hayatınız boyunca sizin gibi mühendis ünvanına sahip olan olan makine mühendisleri, endüstri mühendisleri, metalurji ve malzeme mühendisleri, çevre mühendisleri gibi meslekten kişiler ile ortak işlerde ve projelerde yer almanız kaçınılmazdır.
Yorumlar 0