Endüstri Mühendisliği Nedir, Bölüm Mezunları Ne İş Yapar?


endüstri mühendisliği

Endüstri Mühendisliği ülkemizde pek iyi tanınmayan bir meslektir. Şu an öğrenciyseniz bir üst kuşaktan birine Endüstri Mühendisi olmak istiyorum dediğinizde boş bakışlarla ve gereksiz sorularla karşı karşıya kalabilirisiniz.  Bu yazımızda Endüstri Mühendisliği’ni sizlere tanıtmaya çalışacağız.

Endüstri Mühendisliği  temellerini Amerikalı bir makine mühendisi  olan Frederick W. Taylor atmıştır. Taylor 1907 yılında yaptığı zaman ve metod etüdü çalışmalarıyla Endüstri Mühendisliği’nin kurucusu kabul edilir.

  Üniversite Okurken Yapabileceğin ve Faydalanabileceğin 5 Şey

Endüstri Mühendisi Ne İş Yapar?

Endüstri Mühendisliğini basit bir şekilde anlatmaya çalışırsak eğer; üretilen herhangi bir ürüne veya fikre katkı sağlamayan bütün eylemleri ortadan kaldırmak bu disiplinin en büyük amacıdır. Bu eylemleri ortadan kaldırmak için zaman ve metod etüdü, yöneylem, benzetim gibi sorun çözme yollarını öğrenen Endüstri Mühendisleri’nin bakış açıları diğer mühendisliklerden çok farklıdır. Endüstri Mühendisliği diğer mühendislik dallarıyla iç içe girmiş bir bölümdür. Yaptıkları işler üretim alanındaki mühendislerin işlerini kolaylaştırmayı amaçladığından bu mühendislerle sürekli iletişim içindedirler. Endüstri Mühendisleri üretimi komple ele alan, büyük resme bakan kişilerdir. Bu yüzden üretime katkısı olan her birime hakim olması gerekmektedir.

Endüstri Mühendisliği okumak diğer bütün mühendisliklerin karmasını okumak gibidir. Makine mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği gibi birçok mühendislik bölümleriyle ortak dersleri vardır. Bu bölümü okurken ben sayısalcıyım sayılarla aram çok iyidir, sözcüklerle işim olmaz derseniz mezun olamazsınız. Bu bölümü bitirebilmek için hem sayısal hem de sözel bilginizin üst seviyede olması gerekmektedir.

Okuması belki de en zevkli mühendisliktir. Bölüm, kız oranı en yüksek mühendislik bölümlerindendir. Ama bunun bir sonucu da çanın yüksek olması olacaktır.

Ülkemizde daha çok yeni olan ve yeni yeni tanınan bir meslek grubudur. Endüstri Mühendisliği ülkemizde ilk olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde 1969 yılında kurulmuştur. Mazisi 50 sene bile olmamasına rağmen  en yüksek maaş alan mühendislik bölümlerinde ilk sıralarda yer almaktadır.

Endüstri Mühendisliği yaşadığımız çağda önemli olanın “kendini geliştirmek (kişisel gelişim)” sözünün klişe olmaktan çıktığı bir meslektir. Aldığınız eğitimin teknik konular üzerinde derinlemesine durmaması ufak bir dezavantaj gibi durmaktadır. Ama birçok farklı mühendislik aldığınız dersler ışığında uzmanlaşmak istediğiniz dalı özelleştirmek size çok büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Endüstri Mühendisliğini iyi bir üniversitede okumak için ortalamanın üstünde puan yapmak gerekmektedir. 2017 Endüstri Mühendisliği Taban Puanları listesi bize gösteriyor ki üniversitelerde genel olarak Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nden sonra en yüksek taban puanına sahip olan mühendislik dalı Endüstri Mühendisliği’dir.

  Üniversite Hayatı Boyunca Karşılaşacağınız İnsan Tipleri

 


Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR