Erasmus Staj Nedir, Nasıl Yapılır?


erasmus staj

Türkiye’de Erasmus denildiğinde genellikle “Erasmus Öğrenci Değişim Hareketliliği” akıllara gelmektedir, ancak Erasmus kapsamında bir de “Erasmus Staj Hareketliliği” mevcuttur.

Erasmus Staj, yurt dışında staj yapabileceğiniz ve stajınız süresince hibe alabileceğiniz bir olanaktır. Bize kalırsa her öğrenci için bir fırsattır. Mali açıdan bilinen Erasmus Öğrenci Değişimi programından farkı bulunmamaktadır.

Erasmus Staj’ın Amacı

  • Türkiye’de bulunan özel veya devlet üniversitelerinden birinde okumakta olan (uzaktan öğrenim hariç) öğrencilerin faydalanabilecekleri bir programdır.
  • Erasmus Stajla Avrupa’da bulunan program kapsamındaki bir ülkede faaliyet gösteren bir işletmede,3 aydan 12 aya kadar staj yapabilir ve bu stajınız için üniversiteniz aracılığıyla Avrupa Birliği Bakanlığı’ndan hibe (geri ödemesiz) alabilirsiniz.
  • Üniversitelerin Erasmus Staj kontenjanları, bir çok üniversitede dolmamaktadır. Yani şu ana kadar başvuru yapmış öğrencilerin büyük bir kısmı,bu programakabul edilmişlerdir.
  Yurt Dışında Dil Eğitimi Almadan Önce Neler Yapmalısınız?

Erasmus Staj Nasıl Yapılır?

 Erasmus Staj, herkesin bildiği Erasmus Öğrenci Değişimine nazaran öğrenciler tarafından daha az bilinmektedir. Bunun sebebi, Erasmus Staj’da staj yapılacak işletmenin öğrencinin kendisi tarafından bulunması ve gerek resmi yazışmalar gerekse vize işlemleri dahil olmak üzere bütün işlemleri öğrencinin bir başına yapması gerekliliğidir. Durum böyle olunca ve üniversitelerde öğrencileri yönlendirecek kimse olmayınca, Erasmus Staj’a giden öğrenci sayısı az olduğu gibi talep eden öğrenci sayısı da az olmuştur. Erasmus Staj’a dahil olmak isteyen öğrenciler de ne yapacaklarını, nasıl yapacaklarını, yurt dışından bir şirket ile nasıl anlaşacaklarını bilmediklerinden dolayı, bu program bir çok kişi için yalnızca istek olarak kalmıştır. Gerekli olan şey, erasmus sınavından yeterli puan alarak bir danışman vasıtasıyla ya da öğrencinin kendi imkanlarıyla staj yerine başvuru yapmasıdır.

Staj yeri ayarlanmasının ardından doldurulacak formlar, kargolanacak belgeler, okulunuzdaki Erasmus Koordinatörlüğü’nce bu belgelerin kabul edilmesi, yanı sıra zorunlu staj yapacaksanız bölümünüzde bulunan staj koordinatörünüzün anlaşma yaptığınız iş yerini kabulü, sonrasındaki resmi süreç ve her ülkeye göre değişen vize süreci oldukça karmaşık süreçlerdir.

Staj yeriniz ile ilgili resmi süreçlerin tamamını atlattığınızda ise, “staj yapacağınız ülkede konaklayacağınız yer, gideceğiniz şehir ve bölge ile ilgili detaylı bir araştırma yapmanız gerekmektedir.

 

 


Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR