Üniversite okumak çoğu insanın hayalidir. Fakat bu hayali gerçekleştiremeyen de birçok insan vardır. Sizler üniversite sınavından yeterli bir puan yapıp üniversiteyi kazandıysanız ya da önümüzdeki dönemlerde tercih yapıp gidecekseniz, sizlere birkaç tavsiyemiz var. Etkin bir üniversite hayatı için bazı önerilere kulak asmanız gerekebilir.
Etkin bir üniversite hayatı için yapmanız gerekenler….
GELECEĞİN ALANLARI ÇOK DİSİPLİNLİ
Üniversite müfredatı neredeyse tümüyle içerik odaklı. Mezun olabilmek için buna hakim olmak gerek, fakat başarılı bir kariyer ve mutlu bir yaşam için bu müfredat (içerik bilgisi) kesinlikle yeterli değil. Üniversite içerik naklinde ne kadar başarılı ise, beceri ve yetkinlik geliştirme konusunda da o kadar başarısız. Dolayısıyla, üniversitede geçireceğiniz zaman boyunca beceri ve yetkinliklerinizi geliştirme konusunda size büyük bir görev düşüyor. Özellikle üzerinde durmanız gereken yetkinlikler arasında iletişim, dinleme, grup çalışması, sunum teknikleri, zaman, stres, proje yönetimi ve planlamayı sayabilirim. Yetkinlikleri ancak pratikle geliştirebileceğinizden; öğrenci kulüpleri, spor takımları ve okulda düzenleyeceğiniz etkinlikler çok değerli olacak.
İNGİLİZCE ÖĞRENMENİZ ŞART
Üniversitenizin eğitim dili ne olursa olsun İngilizceyi çok iyi öğrenmeniz gerekiyor. Eğer Türkçe (veya sözde İngilizce) eğitim veren bir okulda iseniz, bu iş size düşüyor. Ülkedeki birçok üniversite mezununun iyi İngilizce ile mezun olacağını düşünürseniz, farklılaşmak için ikinci bir yabancı dili kısmen de olsa öğrenmeniz iyi olacak.
İŞ DENEYİMİ EDİNİN
Üniversite eğitiminiz boyunca her fırsatta çalışmanız gerekiyor. Birçok programın formel bir stajı var ama bununla yetinmeyin. İki dönem arasında bile çalışmayı deneyin. Ücretli/ücretsiz, sigortalı/sigortasız, temiz/kirli demeden her fırsatta sektörleri deneyimleyin. Özellikle STK’lar için gönüllü veya startup’lar için çalışmak sizler için eşsiz birer deneyim olacak.
Anlamlı bir yurtdışı deneyimi için şartları zorlayın. Erasmus ile olmazsa IAESTE ile olabilir, gençlik kamplarıyla veya “çalış-gez” (work&travel) programlarıyla olabilir. Yurtdışında geçirilecek iki ay hem ufkunuzu açacak, hem de size gelecekte farklı kapılar açabilecek.
KÜLTÜRÜNÜZÜ DE GELİŞTİRİN
Üniversite mezunundan sadece seçmiş olduğu alanda belirli bir uzmanlık sahibi olması değil, kültürlü olması da beklenir. Hangi alanlarda kendinizi geliştireceğinize kendiniz karar verin ama sanat, spor, müzik alanlarını kesinlikle boş bırakmayın. Dengeli bir yaşam ve tutkularınızı keşfedebilmek için hobilerinizi de ihmal etmemeniz gerekiyor. Şaşırabilirsiniz ama hobileriniz mesleğe dönüşebilir veya iş bulmanızı kolaylaştırabilir.
Her fırsatta hem seçmiş olduğunuz alanla, hem de ilgi alanlarınızla ilgili konferanslara ve atölyelere katılın; ilgilendiğiniz dergileri, web sitelerini takip edin. Çok farklı alanlarda en iyilerin ne düşündüğünü öğrenmenin bir yolu da TED konuşmalarını izlemek olabilir. Bunun yanında ortalama ayda iki kitap okumaya çalışın.
SEVDİĞİNİZ İŞİ YAPIN
Gelecekte başarılı bir kariyer için inisiyatif almanın, yaratıcılığın ve tutkunun önemli olacağını bilin. Üniversite sıralarında tutkunuzu keşfetmeye çalışın–sevmediğiniz işi yapamazsınız.Etkin bir üniversite hayatı içerisinde sevdiğiniz işi yapıp yapmadığınızı, bölümünüzle yapacağınız meslek arasındaki koordinasyonu iyi ayarlamanız gerekir. Eğitiminiz sırasında önünüze çıkabilecek iyi fırsatları (örneğin yarı-zamanlı çalışma, yeni bir girişimde yer alma, yurt dışı deneyimi, yeni bir alanda hızlı veya yoğun öğrenme) kovalayabilmek için eğitiminizi uzatmaktan kaçınmayın. Ortalama 100 yıl yaşayıp 50 yıl çalışacağınızı düşünün. Üniversitenin bir yıl eksik/fazla sürmesi önemli değil. Önemli olan sizin bilgi, beceri ve donanım heybenizi istediğiniz şekilde doldurmanız ve mutlu bir yaşama hazırlanmanız
Yorumlar 0