Fizyoterapi demek, hareketli ve sağlıklı bir yaşam demektir. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü uygulamalarına bir tanım getirmek gerekirse; kişinin başkalarına ihtiyaç duymadan yaşamını sürdürebilmesini ve ihtiyaçlarını kendisinin karşılayabilmesini sağlayan çok önemli bir tedavidir. Fizyoterapi ile mevcut beceri ve fonksiyonel kapasitenin korunması, bir kayıp mevcutsa tekrar düzeltilmesi ya da etkilerinin azaltılması amaçlanır.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü dört yıllık lisans programında tamamen uygulama ve rehabilitasyon ile birlikte bir tedavi programı çizebilme, hastayı değerlendirme ve tedavi programına karar verme yetkisi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü mezunlarınındır. Onlar fizyoterapi teknikerlerine uygulama için planladıkları programı iletirler ve onlar da bu programı uygularlar. Ülkemizde yeni gelişmekte olan bir bölüm, çok sayıda uygulama tekniği, uygulama alanı var. Burada en önemli şey ise kanıta dayalı tedavi yöntemlerinin öğrenilmesi.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü İş Alanları
Türkiye’de 50’nin üzerinde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü mevcuttur. Ancak engelli sayısına, hasta sayısına bakıldığında sadece bir hastanenin ortopedi servisine bir gün içerisinde 200 – 250 hasta başvuruyorsa, bunun neredeyse 50 tanesi fizik tedavi ihtiyacıyla Fizyoterapi bölümüne yönlendiriliyor ama Türkiye’deki mezun sayısına bakıldığında korkunç bir açık var ve bu da demek oluyor ki ihtiyaç çok. Bununla birlikte ciddi bir akademisyen açığı da bulunmaktadır. Bu anlamda da çok ihtiyaç duyulan bir alan. Bunun dışında mezunlar özel olarak, bireysel de çalışabilirler, yeni yasayla birlikte sağlıklı yaşam merkezi (pilates, yoga merkezleri) açabiliyorlar. Özellikle son zamanlarda sporcu sağlığı, spor rehabilitasyonu, ortopedik rehabilitasyon, solunum fizyoterapistleri, nörolojik rehabilitasyon alanları ülkemizde çok fazla öne çıktı. Sonuç itibariyle bir ekip ile birlikte fizyoterapistlerin çok önemli görevler gerçekleştirdiği bir alandır.
Peki Fizyoterapi ve Rehabilitasyon hangi fakültede yer alır? Sağlık Bilimleri Fakültesi çatısı altında yer alan bu bölüm ile birlikte fakültede Beslenme ve Diyetetik, Hemşirelik, Sağlık Yönetimi gibi bölümler de yer almaktadır.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon programında eğitim süresi dört yıldır. İki yıllık Fizyoterapi de bulunur ama yukarıda da belirttiğimiz üzere iki yıllık önlisans programında Rehabilitasyon yaklaşımı öğretilmez.
2017 Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Taban Puanları sıralamasına göre Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümleri sıralamasının ilk 5 sırası şu şekilde:
- Acıbadem Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
- Hacettepe Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
- İstanbul Medipol Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
- Dokuz Eylül Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
- Gazi Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Yorumlar 0