Gazetecilik bölümü toplumu aydınlatma ve topluma meydana gelmiş olayları haberdar ederek bilgilendirme amacını taşımaktadır. Bölümün alanı kamuoyunu ilgilendiren her türlü (ekonomik, kültürel, siyasal vs) haberin kişilere iletilmesi faaliyetini içermektedir. Günümüzde teknolojinin gelişimi gün ve gün ortada, bu gelişmeler gazetecilik alanına da önemli katkılarda bulunmuştur. Öyle ki dünyanın herhangi bir noktasında meydana gelmiş bir olayın eş zamanlı olarak dünyanın başka bir noktasında duyulması imkanı sağlamış, gazetecilikte de çok önemli olan hız kavramına büyük katkıda bulunmuştur. Haliyle insanların haber kaynakları çoğalmıştır.
Gazetecilik bölümü 2017 taban puanları nelerdir, mezunları ne iş yapar ve bu iş imkanları nelerdir, size bunlardan bahsedeceğiz.
Teknolojiden bahsettik ama gazetecilik sadece teknolojik alt yapı açısından önemli değildir, yani gazeteciliği gazetecilik yapan bu iletişim araçlarının önemi kadar insan unsuru da önemlidir. Her şeyi yapan bir makine olsun diyelim, çalışması için düğmesine basan insandır. Öyle ya her gün okuduğumuz gazetelerin üretim aşamasına baktığımızda, yüzlerce nitelikli elemanın gece gündüz görev yapmasıyla ortaya çıkan bir emeğin sonuçlanmış halini görmekteyiz. Bu üretim sürecinde yazıları ya da fotoğraflarıyla katkıda bulunan elemanlar dışında, teknik birimlerde görevli birçok kişi de bulunur ve zamana karşı yarışmak durumundadırlar ki gündem çok hareketlidir, hızlı akar. Dolayısıyla idari kadrolar ya da teknik birimlerde eğitimli elemanlara her zaman ihtiyaç vardır.
Gazetecilik renkli bir alan olmakla birlikte dışarıdan bakıldığında anlaşılamayan birçok zorluğu da kendi içerisinde barındırmaktadır. Bu bölümü tercih edecek öğrencilerin öncelikle gazeteciliği sevmesi, ardından kendini sürekli yenileyebilmesi ve enerjik olabilmeleri gerekmektedir. Kişinin sorumluluk sahibi olması ve disiplinli bir çalışmaya özen göstermesi de aranan şartlardandır. Topluma haberleri aktarırken güvenilir, tarafsız ve doğru haberlerin yapılması çok önemlidir. Haberin öneminin büyük ya da küçük olması fark etmeksizin haberin kaynağının doğruluğu titiz bir şekilde araştırılarak tüm tarafların düşüncelerine yer verilmelidir.
Gazetecilik Bölümü Ve İş İmkanları
Ülkemizde gazetecilik bölümünün iş alanı oldukça geniştir. Özel kuruluşlar, kamu kurumları, yerel ve ulusal ölçekli işletmelerde eğitimli elemana her zaman ihtiyaç vardır. Ayrıca başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede de iş bulma imkanları vardır. En az bir yabancı dili çok iyi bilen mezun öğrenci yurtdışında da rahatlıkla kariyer yapabilmektedir.
Gazetecilik Bölümü Hangi Fakültede Yer Alır?
Bu bölüm İletişim Fakültesi çatısı altında yer almaktadır. Bu bölümün yanı sıra fakültede Halkla İlişkiler, Radyo, Televizyon ve Sinema, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı gibi bölümler de bulunur.
2017 Gazetecilik Taban Puanları sıralamasına göre Gazetecilik bölümleri sıralamasının ilk 5 sırası şu şekilde:
- Yeditepe Üniversitesi Gazetecilik (İngilizce)
- Ankara Üniversitesi Gazetecilik
- İstanbul Üniversitesi Gazetecilik
- Marmara Üniversitesi Gazetecilik
- İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik
Yorumlar 0