Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü mezunlarının piyasada ki genel amacı çalıştıkları şirketin toplumla hatta diğer kurum veya firmalarla olan etkileşimini düzenlemek ve sonucunda firmaları için olumlu izlenim ve saygınlık sağlamaktır.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü , gelişen rekabet piyasasında tercih edilen firma olmanızı sağlayacak ‘halkla ilişkiler’ i kurmakla görevli çalışanların yetişmesi için gerekli formasyonu sağlayan alandır.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü İş Alanları
Bölüm mezunları doğrudan şirketlerin kurumsal iletişim birimlerinde çalışabileceği gibi birçok şirketin işini topluca icra eden tanıtım ajanslarında da çalışabilirler. Bunun dışında reklam alan birçok mecrada da çalışma hayatına katılabilirler. Alacakları pedagojik formasyonla lise ve dengi kuruluşlarda Gazetecilik ve Halkla İlişkiler öğretmeni olarak da çalışabilirler.
Çalıştıkları kurumlarda birtakım rutin görevlerle de uğraşmaları olasıdır. Bunlar, haber bültenlerini takip etmek ve oluşturmak, izlenime dair raporlar sunmak, tanıtıcı raporlar sunmak, broşür veya diğer tanıtım araçlarının organizasyonu, konferans sergi veya diğer tanıtım etkinliklerinin organizasyonu ve kurumsal yazışmaların incelenmesi gibi işlerdir. Genelde büro ortamında çalışılsa da bazı etkinlikler ve danışmanlık hizmeti gereklilikleri için büro dışına da çıkılabilmektedir.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Hangi Üniversitelerde Var?
Bölüm eğitimi birçok üniversitede mevcuttur ve benzer eğitim’ halkla ilişkiler ve tanıtım’ , ‘halkla ilişkiler’, ‘ halkla ilişkiler ve reklamcılık’ bölüm isimleriyle verilebilmektedir. Eğitim süresi 4 yıldır. Pazarlama ve reklamcılıktan siyaset bilimine geniş içerikli bir ders programı vardır. Bölüme yerleşmek için beklenen ağırlıklı puan ‘TS-1’ puanıyla hesaplanmaktadır. Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümüne en benzer bölümler ise gazetecilik ve reklamcılıktır.
Bölümün mevcut olduğu üniversitelerin 2017 Halkla İlişkiler ve Tanıtım Taban Puanları başarı sıralamalarında ilk 3 üniversite şu şekildedir:
1-Yeditepe Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım
2- Kadir Has Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım
3- Maltepe Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım
Sıralamada lider üniversitelerin İstanbul‘da olması gibi çalışma potansiyeli yüksek sektörler ve bölümün iş olanakları da ağırlıklı olarak İstanbul ve büyük şehirler üzerine kurulmuştur. Reklama ve pazarlamaya önem verme gerekliliği daha fazla olan ,doğrudan tüketiciyle etkileşim içinde ki sektörlerin konumlanması işleri gereğince büyük şehirler eksenli olmuştur. Doğrudan istihdam edecekleri Halkla ilişkiler ve Tanıtım bölümünden mezun olanlar da genellikle büyük şehirlerde ikamet etmek durumunda bulunurlar.
Bu Bölüm Size Göre Mi?
Şirketlerin pazarlarında ve yeni pazar arayışlarında kritik öneme sahip olan reklamcılık tanıtım üzerine yapılan çalışmalar artmakta, verilen eğitim giderek kalitesine arttırmaktadır. Bunun da yine piyasaya dönüşü olmaktadır.
Hatırlatmada fayda vardır ki bölümü seçecek insanlar için gerekli temel özellik araştırmacı yapıdır. Araştırma, okuma veya gözlemlemeyle edindiği sosyal kültürel veya teknik birikimi şirketi veya danışmanı olduğu kişinin saygınlığı için en yetkin şekilde kullanması meslek içindeki rekabette kişiye fark kazandıracaktır.
Yorumlar 0