İnşaat Mühendisliği Bölümü ve Sektördeki Yeri


İnşaat Mühendisliği bölümü

Üniversite bölümlerinin önemini ve sıralamalarını belirleyen en önemli etmenlerden biri bölümlerin iş hayatındaki karşılığıdır. Herhangi bir bölümün mezunlarının aklında olan sorular ne zaman iş bulabilirim, ne kadar maaşla işe başlayabilirim gibi oldukça genel geçer sorulardır. Tüm bu soruların cevapları üç aşağı beş yukarı üniversite okurken kendini belli etmeye başlar ufaktan. Üniversitede seçilen bölüm doğal olarak tüm iş hayatını etkiler. Bu yüzden de öğrencilerin çok fazla dikkat ettiği bir tercih meselesidir.

İnşaat Mühendisliği bölümü hakkında size bilgiler vereceğiz. Pek çoğunuzun bildiği üzere İnşaat Mühendisliği ortaya çıktığı tarihten beri mühendislik bölümleri arasında oldukça popüler bir bölümdür. İnşaat mühendisliği bölümünden mezun olan öğrenciler çalışma hayatına atıldıklarında başta mimarlık bölümü mezunları olmak üzere pek çok bölümden insanlarla dirsek teması kurarak çalışırlar.

İnşaat Mühendisliğinin Sektördeki Yeri

Bir üniversite bölümünü incelemek için mutlaka ve mutlaka ilgili sektörün ülkedeki durumuna bakmak lazım. Yazımıza inşaat sektörünün ülkemizdeki durumuna değinerek devam edeceğiz. İnşaat ve inşaatla ilgili tüm sektörlerin yükselişinin kısa ve orta vadede devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Peki İnşaat Mühendisliği Hangi Fakültede Yer Alır?

Bu bölüm kendi adını taşıyan inşaat fakültesi çatısı altında yer alır. İnşaat fakültesi bölümleri içinde inşaat mühendisliğinin yanı sıra genelde çevre mühendisliği harita mühendisliği gibi bölümler de yer almaktadır.

Diğer mühendislik bölümleri gibi inşaat mühendisliği de 4 yıllıktır. Bu dört yıl fakülte içindeki eğitim süresidir. İngilizce hazırlık şart koşulması dahilinde 5 yıla çıkabilir öğretim süresi. Güz yarı yılı başlamadan pek çok üniversitede hazırlık atlama sınavları yapılır, eğer bu sınavlardan başarılı olursanız ya da sınavla eş değer TOEFL, IELTS gibi sınavlardan yeterli puanı alırsanız hazırlık okuma zorunluluğunuz ortadan kalkacaktır.

  Ekonometri Bölümü ve İş Alanları

2017 İnşaat Mühendisliği Taban Puanları sıralamasına göre İnşaat mühendisliği bölümleri sıralamasının ilk 5 sırası şu şekilde:

  1. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği (İngilizce)
  2. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği (İngilizce)
  3. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği (İngilizce)
  4. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği
  5. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği (İngilizce)

Bu sıralama tahminimizce 2018 İnşaat Mühendisliği Taban Puanları listesinde de büyük ihtimal bu şekilde olacaktır. Yukarıda saydığımız bu beş bölüm en yüksek puana sahip ilk beş bölüm ve bu bölümlere girebilmek için oldukça yüksek netler yapmak gerekiyor. Ama yine bu bölümü okumak isteyen idealist öğrencilere şu tiyoyu verelim. İnşaat mühendisliği bölümü pek çok üniversitemizde mevcut. Bu sayı fazlalığı sizlere pek çok puan aralağında inşaat mühendisliği bölümü seçeneği sunuyor.


Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR