İş Hayatına Başlarken Yapmanız Gerekenler


iş hayatına başlarken

Her yıl tüm dünyada milyonlarca öğrenci üniversiteden mezun oluyor. Üniversite gibi keyifli ve dinamik bir süreçten sonra iş hayatına başlarken tüm zorluklar sizi bekliyor olabilir. Bu hayata adapte olmak, keyif almak ve sürekli öğrenmek elbette kişinin sevdiği işi yapmasıyla oldukça kolaylaşıyor.

İş hayatına başlarken üniversite hayatını ve o dönemde yaşadığınız rahatlığı bir kenara bırakma vakti geldi. Maalesef her güzel şey gibi üniversite de eninde sonunda sona eriyor. Sonrası ise genelde yeni mezun niçin ilk başta kaos ve stresi içeren bir iş arama sürecinin başlangıcı anlamına geliyor.

Hedef Belirlemek

Uzun yıllar süren üniversite hayatı genelde belirli hedef-sonuç ilişkilerinin hüküm sürdüğü bir süreci kapsıyor. İyi notlar almak, sınavlarda yüksek başarı göstermek, istenen okullara girmek, istenen derslere katılmak gibi net ve çalışıldığında gerçekleşmesi kolay pek çok hedef var. İş hayatına başlarken ise bu tür dinamiklerle işlemiyor. Kişi ne kadar çabalasa da iniş çıkışlar yaşayabileceği gibi, pek çok dış faktör süreci baltalayabiliyor. Bu nedenle adaptasyonun ilk aşaması kişinin potansiyel kariyerine uzaktan şöyle bir bakması ve en azından istemediği türde işleri en baştan elemesi. Akademisyen mi olmak istiyorsunuz? Kendi işinizi kursanız daha mı iyi? Kurumsal bir şirket benim için doğru yer mi diyorsunuz? Bu soruları cevaplamak geçişi kolaylaştırıyor.

Alışkanlıkları Değiştirmek

Diyelim ki kurumsal bir şirkette çalışmak istiyorsunuz. O halde ilk bilinmesi gereken püf noktalarından biri düzenli bir hayat formuna geçişin şart olduğu. Geç kalkılan günler, özellikle kaçırılan dersler, haftanın üç gününde yapılan aylaklıkları arkada bırakmaya hazırlanmak önemli. Erken kalkmak, her gün düzenli bir şekilde söz konusu iş yerinde olmak ve daha düzenli bir hayat sürdürmek için şimdiden alıştırma yapmaya başlamak şart.

  Günün 8 Saatini Oturarak Geçirmenin 10 Zararı

Bütçe Planlaması Yapmak

Eğer öğrenci kredisi almışsanız iş hayatına atıldığınızda bunu geri ödemeniz gerektiğini de biliyor olmalısınız. Bu nedenle iş hayatına atılmadan bir bütçe planlaması yapmak finansal bir kriz yaşama olasılığını da ortadan kaldırıyor. Bu şekilde maddi adaptasyon süreci önceden sorunsuz atlatılabiliyor. Bütçenizi kontrol etmek ileride ev, araba ya da başka bir şey almak ya da yapmak istediğinizde de işinize çok yarayacak.


Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR