Liselere yerleştirmede yeni dönem. TEOG kaldırıldı. Yerine getirilen sistem sınavsız yerleştirme olarak ifade edilse de sınavın olduğu iki ayrı modeli içeriyor.
Bu hafta ilk konuk yazarlarımız Uzman Eğitimci Hayati OKTAY. Kendisi liselere yerleştirmede yeni dönem hakkında bizim ile paylaştığı yazısında konu ile ilgili düşünce ve yorumlarını paylaşıyor.
Liselere yerleştirmede yeni dönem iki ayrı modeli içeriyor. Bu iki ayrı modelden ilki sınavsız olan Mahalli yerleştirme sistemi.
Peki nedir bu mahalli sistemin özellikleri ?
Bakanlık yaklaşık 1 milyon 200 bin 8. Sınıf öğrencisinin 100 bin kadarının sınava gireceğini varsayıyor. Ancak bu sadece öngörü. Sınava katılım oranı bu yıl tahminlerin üstünde olacaktır. Geriye kalan 1 Milyon 100 bin civarında öğrenciyi adresine dayalı olarak yerleştirecek.
Sınava katılmayıp Mahalli yerleştirme sistemi ile mahallesindeki okula yerleştirilecek öğrenciler hangi adımlarla Liselere yerleştirilecek? Madde madde sıralarsak:
Mahalli Yerleştirmeye göre;
1- Adreslere göre 3 çember sistemi oluşturulacak. Bu çember 3 okul türüne göre ( Meslek Lisesi, İmam hatip Lisesi, Anadolu Lisesi) oluşturulacak. Her çember bu üç okul türünden oluşuyor.
2- Tercihler elektronik ortamda 5 tercih olarak yapılacak.
3- İlk tercihinde yerleşemeyen öğrenciye yarıçapı biraz daha büyük ( adrese uzak). ikinci çemberde tercih edilecek okul listesi sunulacak. Bu listeden ikinci yerleştirme tercihi yapabilecek.
4- İkinci yerleştirme de yine bir liseye yerleşemediyse bu sefer çemberin yarıçapı daha da büyüyerek adresten daha uzakta yer alan yine bu üç okul türünden tercih yapabilecek. Bu çemberler de yer alan okullardan birine yerleşecek.
5- Bakanlık her çemberde 9 okul bulunduracak, 3 Meslek, 3 İmam hatip, 3 Anadolu Lisesi. Öğrenci önce kendisine en yakın bölgede bulunan okullar arasından 5 tercih yapacak. Ama mutlaka yerleştirilecek.
6- Mahallinden liselere yerleştirmede talebin kontenjanı aşması durumunda, tercih önceliği, adres ve kayıtlı olduğu ortaokul bilgileri şeklinde önceliğe göre yerleştirilecek.
Sınavsız olarak öğrenciler bu şekilde bir liseye yerleştirilecek. Ancak net olarak henüz açıklanmayan durum aynı apartmanda oturan, aynı ortaokula giden öğrencilerden hangisi öncelikli yerleştirilecek? Bura da ortaokul başarı puanının devreye gireceğini düşünüyorum.
Peki sınavla yerleştirme nasıl olacak?
Liseye geçiş sınavı;
1– Sınav 90 soru 135 dakika olacak. Sorular yoruma dayalı ve sadece 8. Sınıf müfredatından oluşacak.
2- Türkçe:20 soru, Matematik:20 soru, Fen bilimleri:20 soru, TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük:10 soru, Yabancı Dil:10 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi:10 soru şeklinde olacak. Sınavda 3 yanlış 1 doğruyu eleyecek.
3- Sınava katılım isteye bağlı olacak
4- Sınav ;SÖZEL TEST( Türkçe, İnkılap Tarihi , Yabancı Dil, Din Kültürü) ve SAYISAL TEST ( Fen, Matematik) olmak üzere iki ayrı bölümden ve tek oturumdan oluşacak. Testler arasında kısa bir mola verilecek.
5- Sınav 3 Haziran 2018 Cumartesi günü saat 10:00 da yapılacak.
6- Özel Liselerde bu sınav sonucuna göre öğrenci alacağını duyurdu.
7- Güzel sanatlar, Spor Liseleri de bu sınavla öğrenci alacak.
8- Merkezi olarak yapılacak bu sınavla öğrenci alacak Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Proje okulları, Nisan 2018 de açıklanacak. Böylece sınavlı ve sınavsız yerleşilecek liselerde belirlenmiş olacak.
Bu durumda Nisan ayında açıklanacak Liselerle birlikte sınav kılavuzunun da duyurulacağını düşünüyorum. Öğrenciler sınava katılıp katılmayacaklarını Liseler açıklandığında e -okul üzerinden okumakta oldukları okuldan ve internet üzerinden yapabilecekler.
Yeni sistemde sınava girmek istemeyen öğrencilerin Liseye yerleşememe kaygısı ortadan kalkmış oldu. Sınava girecek öğrenciler ise gerçekten hak ederek istedikleri Liseye yerleşecekler. Çünkü sınavın zor olacağını söyleyebilirim.
Lise yolundaki tüm adaylara başarılar dilerim.
Hayati OKTAY / Uzman Eğitimci
Hayati OKTAY’ı Twitter’dan Takip Edin
Hayati Oktay Kimdir
Hayati Oktay, 18 Yıldır eğitimci ve eğitim yöneticisi olarak özel okullar ve Üniversitelerde görev almış olup, bir çok eğitim kurumunun kuruluş aşamasında danışmanlık yapmıştır. Kariyer söyleşileri başlığında seminerler vermektedir. ‘’Sınavdan Korkmuyorum’’ başlıklı kitabın yazarıdır. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi mezunu olan Oktay, Yüksek lisansını Yeditepe Üniversitesi Sosyal bilimler Enstitüsünden “ Eğitim Yöneticiliği’’ Üzerine yapmıştır. Son olarak Boğaziçi Üniversitesinden “Yetenek ve performans Yönetimi” konusunda eğitim almıştır. Fenerbahçe Spor Kulübü Eğitim Kurumlarının kuruluş aşamasında görev almış ve 8 yıl yöneticilik görevinde bulunmuştur. İstanbul Teknik Üniversitesi Geliştirme Vakfı Okullarında Yönetim kurulu danışmanı olarak İnsan Kaynakları Kurumsal yapılandırma çalışmalarını yürütmüştür. İTÜ Geliştirme VAKFI Okulları İzmir yerleşkesinin kuruluşunu ve tüm eğitim süreçlerini yönetmiş ve okulun açılışını gerçekleştirmiştir. Eğitimde Farklı Bakış’ın kurucusudur.
Fenerbahçe Spor Kulübü Eğitim Programları sorumlusu olarak,“Eğitimde Farklı Bakış “ programının tasarımcısı ve Moderatörüdür.
Yorumlar 0