Okuyacağımız lisans programı icra edeceğimiz mesleğimizi belirlemede dönüm noktasıdır. Bunun yanında okuduğumuz üniversitenin eğitim olanakları ve bize sundukları da yaşamımızın şekillenmesinde çokça etkilidir. Eş lisans programlarının öğrencileri mezuniyet sonrası iş hayatlarında ve dahası bazen sosyal hayatlarında benzer süreçler yaşayabilmektedir. Bunun bilinciyle bu yazıda kontenjanları gittikçe artmakta olan önemli bir bölümü ele aldık.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü popülerliği artmakta olan disiplinlerarası bir bölümdür. Öğrenim sürecinde öğrenciler faklı birçok disiplin hakkında fikir sahibi olacaklardır. Sosyoloji,psikoloji,coğrafya,hukuk,iktisat veya felsefe gibi birçok konuda ders alacaklardır. İletişim yeteneğini geliştiren ve sistemlerarası bağlarda gerekli teknik bilgiyi içeren yoğun bir ders programı vardır. Bölümün önemli bir amacı farklı kurum örgüt veya normlar arasında bağlantı kurmak, iletişimi sağlamaktır. Bu kurumlar devletler, hükümetler, şirketler veya farklı örgütlenme mekanizmaları olabilir.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünün İş Alanları
Bölümün çalışma alanı oldukça geniştir ve bunun dezavantajı olarak mezunlarına net bir meslek tanımı sağlamamaktadır. Ancak devlet kurumlarından özel şirketlerin farklı departmanlarına geniş bir çalışma alanı da vardır. Örneğin KPSS sınavı ile alım yapılan birçok bölüme başvurabilir, banlıklardan müsteşarlıklara birçok devlet kurumunda memurluk yapabilirler. Özel sektörde de danışman, stratejist, kurumsal iletişimde, ajanslarda ve birçok alanda uzmanlıkları dahilinde çalışabilirler. 2015 Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Taban puanları listesinde olduğu gibi 2016 Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Taban puanları listesinde de bu bölümde öğrenciler için çeşitlilik mevcut olacak.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkilerin Üniversite Sıralamaları
Her bölüm için olduğu gibi bu bölüm için de üniversitelerin puanları doğrudan talep ile belirlenmekte ve bu nedenle üniversite başarı puanlarının yüksekliği belirli üniversitelerde yoğunlaşmakta. Bu sıralamada ilk 5 i sizinle paylaşacağız ancak önerilen tercih yöntemi bu bölümleri ve hocalarını özellikle kişisel incelemenizdir. Son 3 sene için bakıldığında tercih edilme sıralaması şöyle gerçekleşmiş.
1- Boğaziçi Üniversitesi (İstanbul) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
2- İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
3- Bahçeşehir Üniversitesi (İstanbul) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
4- Mef Üniversitesi(İstanbul) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
5- Yeditepe Üniversitesi (İstanbul) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
Gördüğünüz gibi bölüm için yapılan tercihlerde özel üniversitelere yönelim fazla görülüyor. Bu durumun birçok nedeni olmakla birlikte başlıca birkaç nedeninden biri bölümün iletişim yetenekleriyle ve bağlantılarınızla doğru oranla size kazandıracağı gerçeğidir. Ve genellikle özel üniversitelerde ki öğrenci-öğretmen ilişkisinin daha kuvvetli olması ve sosyal aktivite fazlalığı alan için cazibe kazandırıyor. Bir diğer gerçek ise özel üniversitelerin alanında iyi öğretim görevlilerini bünyesinde toplama çabasıdır.
Globalleşen ve sınırların hergün biraz daha önemsizleştiği dünyada bu bölümü tercih edeceklere daha fazla iş düşüyor demektir. Dünyamız hem globalleşmekte hem de yeni farklı kurum ve kuruluşlarla yerel anlamda da zenginlikleri koruyacak şekilde kendini evriltmektedir. Bununla birlikte kurumlar ve örgütler için-özellikle uluslar arası düzeyde- dünyayla etkileşimlerini sağlamada siyaset bilimi ve uluslar arası ilişkiler bölümünün önemi büyüktür. Ayrıca belirtmek gereken bir nokta da şu ki eğer bu bölümü seçtiyseniz ingilizce hazırlıklarına şimdiden başlamanızda fayda var. Bölümün avantajları ve dezavantajları biryana, üniversitede bir formasyon almak istiyorsanız, hem de bu alan ve benzerlerine ynelmeyi düşünüyorsanız iyi bir okuyucu olmakta fayda var. Bu bölüm başta olmak üzere benzerleri sizden bunu çokça talep edecektir.
Yorumlar 0