En basit tanımıyla ele alacak olursak sosyoloji ‘toplum bilimidir’ yani sosyoloji toplumu inceleyen bir disiplindir. Bilginin yanında felsefeye de dayanan bir alt yapı ile 19. yy da ortaya çıkmıştır. Sosyoloji ile uğraşan kişilere sosyolog denmektedir.
Sosyoloji Bölümü, eleştirel düşünebilen, hem yerel hem de küresel gelişmeleri okuyabilen, kariyerinde farklı alanlarda çalışabilecek insanların okuması gereken bir bölümdür.
Peki kimdir sosyologlar?
İnsan topluluklarının yapısını, işleyişini, köken ve gelişmesini, birbirleriyle olan ilişkilerini, davranışlarını neden- sonuç ilişkileri çerçevesinde inceleyen araştırmalar yapan kişilerdir. Yani sosyologlar, aileden başlayıp eğitim,siyaset,ekonomi,hukuk, din gibi kavramların sosyal davranış örüntülerini inceleyip bu yöndeki problemleri saptayıp çözüm geliştirirler.
Nerelerde görev yaparlar?
Sosyoloji bölümü okuyanlardan ve sosyolog terimlerinin anlamından yola çıkarsak insanın olduğu her yerde görev yapar sosyologlar. Yani, insanlarla etkileşim halinde bulundukları her yerde çalışmalar yapıp, bulgularını değerlendirebilecekleri her alanda çalışabilirler. Örnek verecek olursak; eğitim öğretim kurumlarında, hastanelerde,belediyelerde, bakanlıklarda vb. sosyal hizmetlerin işlevselliğini arttırmak için sosyolog çalıştırılmalıdır.
Sosyoloji bölümü hangi fakültelerde okutulmaktadır?
- Fen ve Edebiyat Fakültesi
- İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi
- İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi
Sosyoloji bölümü müfredatları birbirine benzer olmakla birlikte bölümün inceleme alanının evrenselliğinin de etkisiyle yabancı dillerde okutulması yaygındır. Sosyologlar kazanılması planlanan vizyonla birlikte toplumla etkileşimin gerçekleştiği her kurumda farklı pozisyonlarda giderek daha çok aranacaklardır. Ve kendine yeni iş alanları açmak için en uygun mesleklerdendir.
Ve son olarak sosyolojinin birkaç özelliğinden bahsedecek olursak, sosyoloji olması gerekeni değil var olan toplumu inceler. Toplumu bir bütün olarak ele alır dolaysıyla bireye ait sorunlar sosyolojinin alanına girmez. Objektif olmalıdır. Çalışma alanları yukarıda bahsettiğimiz gibi sınırlıdır.
Sosyoloji, çevremizde olup bitenleri anlamamızı ve kendi yaşantımızla toplumsal süreçler arasında ilişki kurmamızı sağlayan bir alandır. Sosyoloji, çevremizdeki toplumsal kurallar, kültürel normlar, yoksulluk, ayrımcılık gibi olguların belirli tarihsel süreçlerle şekillenmiş olduğunu, dolayısıyla kaçınılmaz olmadığını gösterir. Bu özelliğiyle doğru bildiklerimizi sorgulamaya açarak bizleri başka bir dünyanın mümkün olduğunu gösterir; özgür ve demokratik bir toplum oluşturabilme konusunda bizleri donanımlı hale getirir.
2017 2018 Sosyoloji Bölümü Taban Puanlarına Göre En İyi 5 Üniversite Sıralaması Şu Şekildedir:
- Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji(İngilizce)
- Koç Üniversitesi Sosyoloji(İngilizce-Tam Burslu)
- Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji
- İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji(İngilizce- Tam Burslu)
- İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji(İngilizce- Tam Burslu)
Yorumlar 0