Günümüzde üniversite bölümlerinin önemini ve tercih sıralamasını maalesef kişilerin bireysel istekleri değil, seçtikleri bölümün iş hayatında yüksek bir yeri olması belirliyor. Bir bölüm öğrencilerinin aklında olan en önemli sorular ne zaman iş bulabilirim, ne kadar maaşla işe başlayabilirim gibi oldukça genel geçer sorulardır. Mezun oluncaya kadar süren bu kaygılar aslında en başında yapılan bölüm seçiminde başlar. Üniversiteye başlarken yapılan bölüm tercihi doğal bir şekilde bütün iş yaşamını ve sonraki hayatı etkileyen önemli bir olgudur. Bu nedenle yapılan bu tercih öğrencilerin olunca çabalarıyla dikkat etmeye çalıştıkları bir durumdur. Bu yazıda tüm bu durumlara yardımcı olmak adına size Tıp bölümü hakkında bilgi vereceğiz . Tıp bölümü köken olarak tahmin edilebileceği gibi insanlık tarihinde çok gerilere dayanmaktadır. Meslek olarak insanlığın tarih sahnesine çıkışından beri varlığını sürdüren doktorlar her zaman saygın bir yere sahip olmuşlardır.
Tıp bölümü seçecek öğrenciler için daha fazla bilgi vermemiz gerekirse bölüm kendi adını taşıyan Tıp fakültelerinde eğitim vermektedir. Eğitim süresi teorik ve uygulamlı beraber olmak üzere 6 yıldır. Tıp bölümü mezunları pratisyen hekim unvanı almaktadırlar.
Tıp bölümü yukarıda örneklerini sunduğumuz uzmanlıklar dahil olmak üzere daha fazlasını da barındırmaktadır.
Bu uzmanlıklara başvurmak için TUS olarak adalandırılan tıpta uzmanlık sınavına girmek zorunludur. Her yıl eylül ve nisan aylarında olmak üzere iki kez yapılan sınav Ösym tarafından Türkiye genelinde İstanbul, Ankara ve İzmirde yapılır. Sınav, Tıbbi Yabancı Dil ve Bilim sınavı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. İlk basamak olan Yabancı Dil sınavının amacı Bilim sınavına girecek olan öğrencileri belirlemektir. Bilim sınavı olarak adlandırılan ikinci basamak sınavının amacı ise bu sınav sonucunda tıpta uzmanlık eğitimine kabul edilicek adayları seçerek tercihlerine göre kontenjanlara yerleştirmektir. Yabancı Dil sınavında en az 50 puan alanlar ancak bilim sınavına girmeye hak kazanırlar. Sınavda 20 metin ve her metin için 5 sorudan 100 soru bulunmaktadır. Yabancı Dil sınavında alınan puan direkt olarak yapılan doğru sayısıdır. İkinci adımda gerçekleşen bilim sınavı Temel Tıp bilimleri testi ve klinik tıp bilimleri testi olmak üzere iki testten oluşmaktadır. Oldukça zor olan Tus sınavı yoğun çalışmayı gerektiren bir sınavdır.
Tıp bölümünde okumak isteyenlerin akademik olarak yoğun çalışmaya yatkın, güçlü bir belleğe ve konsantrasyona ihtiyacı varken operatör doktor olmak isteyenler için ayrıca el parmak beceresi de gereklidir.
Yorumlar 0