Uber, dün yürürlüğe giren yönetmelik uyarınca korsan taşımacılık yapan araç sahibine yolcu taşımacılığı için aldığı D2 yetki belgesine ilk tespitte 50 uyarı cezası , 2. ihlalde 2 yıl yetki belgesinin iptal edilmesini öngören yasanın ardından bir açıklama yayımladı. Uber yasağı ile ilgili detaylar…
Uber yasağı, dün yürürlüğe giren yönetmelik uyarınca korsan taşımacılık yapan araç sahibine yolcu taşımacılığı için aldığı D2 yetki belgesine ilk tespitte 50 uyarı cezası , 2. ihlalde 2 yıl yetki belgesinin iptal edilmesini öngören yasanın ardından bir açıklama yayımladı.
- Uber’den yapılan açıklamada, Türkiye’ye sonuna kadar bağlı olunduğunu, belirtilirken ayrıca şu ifadelere yer verildi : “Türkiye’deki şehirlerin ulaşım seçeneklerini geliştirmek amacıyla tüm ilgili yerel paydaşlarla iş birliği içinde çalışmak istiyoruz ve uzun vadeli sadık bir iş ortağı olarak Türkiye’ye sonuna kadar bağlıyız.”
- Uber ve Taksi esnafı arasındaki gerilim devam ederken, Uber’in yasa dışı faaliyet gösterip göstermediği hukuki olarak tartışma konusu haline gelmişti. 4 Haziran’da uber yasağı ile ilgili dava İstanbul’da görülecek.
İPTAL EDİLEN BELGE YASASI
Başbakan Binali Yıldırım’ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına verdiği talimat doğrultusunda Karayolları Taşıma Yönetmeliği’nde gerçekleştirilen ve 25 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle korsan taşımacılık yapanlara ağır cezalar geldi.
- Bu kapsamda, taşıtını çeşitli korsan internet uygulamalarına kullandıran D2 yetki belgesi sahiplerinin bu faaliyetlerine devam etmeleri halinde karşılaşacakları yaptırımlara ilişkin düzenleme yapıldı.
- Buna göre karayolu taşımacılığı faaliyetinde bulunmak için belge alanların, kendi taşıma kapsamları dışında çalışmaları veya belgesi olmayanlara taşıtlarını kullandırmaları durumunda, belge sahiplerine çeşitli cezalar verilecek. Böylelikle yetkisi dışında taşımacılık yapanlara öncelikle uyarı yapılacak, tekrarı durumunda ise belge iptali ve iki yıl yasaklanmaya varacak idari işlemler uygulanacak.
- Öte yandan, yasa dışı taşımacılık yapanların özellikle D2 belge sahibi firmalarla anlaşarak bu firmaların belgelerinde kayıtlı taşıtlarını faaliyetlerinde kullandığı ve bu işten teknoloji kullanım ücreti adı altında komisyon aldığı tespit edildi.
- Yeni düzenlemeyle taşıtlarını yasa dışı faaliyetler için kullandıran D2 belge sahiplerine ilk tespit için 50 uyarı cezası verilecek. Bu uyarılar 3 bin lira yatırılarak kaldırılabilecek.Taşıtlarını yasa dışı faaliyetler için kullandıran D2 belge sahiplerinin 1 yıl içinde iki defa aynı ihlali gerçekleştirdikleri tespit edilirse, yetki belgeleri iptal edilecek ve aynı faaliyeti iki yıl boyunca yapmaları yasaklanacak.
Yorumlar 0