ÜNİVERSİTE SINAVINA HAZIRLIK
Yeni bir eğitim sezonunda 1,5 milyon üstü öğrenci üniversite hayallerine kavuşmak için çalışmalarına çoktan başlamış durumda. Eğer sizde üniversite hazırlık döneminde çalışan bir öğrenci iseniz büyük bir ihtimal sınavlara hazırlığa nereden başlamalıyım tarzında bir soruyu tekrar olarak kendinize soruyorsunuzdur. Bu konuda önce sınav maratonunu bir tanıyalım sonrasında yapmanız gerekenleri konuşalım.
SINAV SÜRECİ NASIL İŞLER?
Üniversite sınavlarına hazırlık genellikle bu konuya duyarlı ve meraklı çalışkan öğrenciler için temmuz ayında çalışmalara başlangıç verilmesi ile başlar. Şu anda bu yazıyı yazarken kasım ayında olsak dahi geç kaldığınızı düşünmeyin. Yalnız diğer öğrencilere göre daha fazla çalışmanız gerektiğini de unutmayın. Öncelikle sizi haziran ayında iki tane sınav bekliyor. Birincisi Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavıdır. Bu sınav iki yıllık ön lisans programlarını, açık öğretim fakültesini tercih etmek isteyen öğrencilerin girmesinin yeterli olacağı bir sınavdır. Bu sınavda baraj altı kalırsanız hiçbir şekilde üniversiteye mevcut sene içerisinde yerleşemezsiniz. Eğer 4 yıllık lisans programlarından birine gitmek istiyorsanız Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavına da girmeniz gerekir. Bu sınava girmenin ön koşulu ise TYT sınavından barajı aşmanız gerektiğidir. Peki bu sınavlar nasıldır? TYT sınavı yorum ağırlıklı olup genellikle 9. Sınıf müfredatından öğretilen konulardan soruları oluşur. Lakin bu temel bilgileri bilmeden AYT içerisinde başarılı bir sonuç elde etmeniz mümkün değil. Bu sınavda Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri derslerinden sorular sorulmaktadır. AYT ise daha çok soyut ve bilgi gerektiren yoruma fazla açık olmayan sorulardan oluşmaktadır. Örneğin edebiyat alanında bir eseri ya da bir yazarı iyi bilmeniz gerekir. Ya da Matematik alanında çıkacak konulardan formülleri iyi bilmeniz gerekir.
SINAVA HAZIRLIK İÇİN NEREDEN BAŞLAMALIYIM?
Bu sorunun cevabı her öğrenci için farklıdır. Bunun için öncelikle ne seviyede olduğunuzu gerçekçi bir biçimde kendinize itiraf etmeniz gerekir. Bunu ölçmek için dershanelerin ya da eğitim kurumlarının hazırladığı deneme sınavlarına katılarak ya da evinize alacağınız bir deneme sınavı kitapçığı ile çözerek seviyenizi belirleyebilirsiniz. 4 ya da 5 adet tüm sınavı kapsayan genel deneme sınavı kitapçığı alın ve her gün 1 tanesini gerçek kurallara uygun şekilde çözün. Deneme sınavları bittiği zaman büyük bir kağıt parçasını tabloya dökün ve her deneme kaç doğru kaç yanlış yaptığınızı yazarak netinizi hesaplayın. Hangi konularda hangi ünitelerde doğru yaptığınızı hangi ünitelerde yanlış yaptığınızı tespit edin. Yanlış yaptığınız kısımlar sizin eksik olduğunuz konuları gösterir. Lakin şunu da unutmamak gerekir doğru işaretlediğiniz konu ya da üniteleri de her daim bileceksiniz diye bir durum yok. Sene içerisinde geriye yönelik tekrarlar ile bilginizi taze tutmalısınız.
Yorumlar 0