Üniversite Tercihi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekilen 5 Şey


üniversite tercihi

YÖK tarafından yapılan açıklamaya göre YKS tercihleri, 7 Ağustos 2018 ile 14 Ağustos 2018 tarihleri arasında yapılacak. TYT puanı 150’nin altında olan öğrenciler YKS tercihi yapamayacak. Peki öğrenciler üniversite tercihi yaparken nelere dikkat etmeli?

Üniversite tercihi yaparken dikkat edilmesi gerekilenler…

1- Tercih yaparken mutlaka sıralamanızı dikkate alın.

Sonuç karnesinde Yerleştirme Puanı ve Başarı Sıralaması kısmında hem puanlar hem de başarı sıralamanız yazar. Puanlar her sene birinci ya da birincilerin yaptığı netlere göre değişkenlik gösterirken başarı sırası sizin kaçıncı olduğunuzu gösterir. Örneğin bu sene 485 puan alan bir adayın başarı sırası 5500 iken bir önceki yıl 485 puan alan adayın sıralaması 5000 idi.

2- Tercih sıralamanızı en çok istediğiniz bölüm ve üniversiteden başlayarak sıralayın.

Tercih listenizi en yüksekten en düşüğe doğru değil, okumayı en çok istediğiniz bölüm ve üniversiteye göre oluşturun. Diyelim ki sıralamanız 17 bin siz en çok 20 binde yer alan bölümü okumayı istiyorsunuz, ilk sıraya yazdınız altına da 16 binde yer alan diğer bölümü yazdınız. Bu ölü tercih değildir. Her iki bölüme girme ihtimali de vardır. Şöyle ki sistem sizin sıralamanıza gelince tercih listenizi baştan tarayarak boş kontenjan olan bölüme sizi yerleştiriyor. Yani size gelene kadar 20 binde yer alan bölüm dolduysa oraya yerleşme ihtimaliniz yokken 16 binde yer alan bölümde boş kontenjan olduğu takdirde yerleşebiliyorsunuz.

3- Okumak istediğiniz bölümün, üniversitenin olanaklarını iyice araştırın

Eğitimi, kampüsü, sosyal olanakları, akademik kadrosu gibi 21. yüzyıl gereklerine ayak uyduran, kendini geliştiren bir okulda okumak ufkunuzu açar. Staj, öğrenci değişim programları, kütüphane ve veri tabanı, öğrenci kulüpleri gibi ders dışı ulaşabileceğiniz alanlar kendinizi geliştirmenize yardımcı olur.

  2018 YKS Üniversite Taban Puanları ve Tercih Kılavuzu Açıklandı!

4- ÖSYM’nin kılavuzunu mutlaka okuyun, inceleyin.

ÖSYM her yıl üniversitelerden aldığı verilerle son yerleşenlere ait bilgilerin olduğu kılavuzu günceller. Tercih listenizin taslak halini oluştururken mutlaka kılavuzu tek tek inceleyin. Özel şartları dikkatle okuyun. Ayrıca YÖK Lisans Atlas’ta son 3 senenin verilerine ulaşabilirsiniz.

 5- “İleride hangi mesleği yaparsam mutlu olurum” sorusunu kendinize sorun.

Ortalama yaşam süremizin 70 yaş olduğunu düşünürsek hayatınızın ilk çeyreğini bitirdiniz bile. Bundan sonraki seçimleriniz son 3 çeyrekteki hayatınızı oluşturacak. Nasıl bir hayat hayal ediyorsunuz, ilgi alanlarınız neler, çalışmaktan keyif alacağınız ortam nasıl gibi sorularla kendinizi dinleyin. Sizi gülümseten ana odaklanıp hayallerinizi gerçeğe dönüştürmek için bu süreçte iyice araştırın ve doğru tercih yapın.


Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR