Üniversite Tercihi Yaparken Dikkat Etmen Gerekenler


üniversite tercihi yaparken

Üniversite tercihi yaparken, bazı konularda dikkatli olmak gerekir. Yapılan en ufak bir hata, üniversiteye girmenizi zorlaştırabilir ya da üniversite hayallerinizi ertelemenize neden olabilir. Bu yüzden yapmanız gerekenleri iyice düşünmeli, tercih yaparken bazı hususlara dikkat etmelisiniz.

Üniversite tercihi yaparken dikkat etmeniz gerekenler…

  • Okumak İstediğiniz Bölümleri Yazın

İstediğin kadar tercih yapabilirsin. Ancak, şansını arttırmak için tercih sayısını çok düşük tutmamakta yarar var. Gitmek istemediğin hiçbir programı tercih listene koymamalısın. Tercihlerinde olduğu için yerleştirilmiş olduğun bir programa, kayıt yaptırmamış, ya da hiç devam etmemiş, ya da kayıt yaptırmış ama tercih döneminden önce kaydını sildirmiş olsan bile, bir sonraki yıl üniversite sınavına girdiğinde okul not ortalaması puanın yarıya indirilir. Bu nedenle, tercih listende mutlaka okumak isteyeceğin programlara yer vermelisin.

  • Sıralama Farkına Dikkat Etmelisin

Evet, küçüklüğünden beri Boğaziçi’nde okuma hayali kuruyor olabilirsin. Fakat bazı gerçekler ki bu senin sıralaman bunu imkansız kılabilir. Çok abartmadan kendi sıralamandan biraz üstte olan bölümleri yazabilirsin. Yerleştirilmeyi çok istediğin bir programı, puanın/sıralaman tam olarak uymasa bile 1. tercihin olarak listene alabilirsin. Puanlarda ya da sıralamalardaki oynamaların ne kadar olacağını kimse tam olarak kestiremez. Çünkü şu anda yaptığın değerlendirmeleri geçen seneki puanlara/sıralamalara göre yapıyorsun. Ancak, bu puan/sıralama farkı çok çok büyükse boş bir tercih olacaktır. Örneğin, 3000’lerde öğrenci alan bir programı, 50000’lerde bir öğrenci olarak tercih etmenin çok anlamı olmayacaktır.

  • Yapmak İstediğin Mesleği İyi Seçmelisin

Statüsü yüksek ya da sadece ailenizin hayali diye bir bölüm okumak, ileride sizin o mesleği istemeden yapmanıza ve keyif almamanıza sebep olabilir. İşinizi sevmeden yapmak sizi psikolojik olarak kötü etkilemektedir. Diğer yazacağınız bölümlerden daha düşük puanda olsa bile en istediğiniz bölümü en üste yazmak istediğiniz bölümü ve üniversiteyi kazanmanızı sağlar.

  • Sana Uygun Olanı Bulmalısın

Klavuzda programların karşısındaki sütunlardaki, öğrenim süresini, puan türünü, kontenjanı ve özellikle ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALARI mutlaka okumalısın. Bazen cinsiyet, yaş, mezun olunan lise türü vb. konularda çeşitli sınırlamalar olan, ya da öğretim dili veya ücreti sana uymayan programlar olabilir. ÖSYM sana uygunluk durumunu araştırmadığı için, sana uymayan bir programa yerleştirilip, programa devam etme şansın olmadığını ancak kayıt yaptırmaya gittiğinde öğrenip, bu sene yerleştirilme şansını kaybedebilirsin.

  Üniversite Okumak İçin 5 Sebep


Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR