YKS ve TYT
Üniversite eğitimi almak için ülkemizde her öğrencinin girdiği tespit ve başarı sınavı olan YKS ile TYT içerisinde Türkçe, Matematik, Coğrafya, Tarih, Fizik, Kimya, Biyoloji gibi birçok farklı ders birimini bünyesinde bulunduruyor. Peki bunca derse çalışırken nasıl çalışmalıyız? Her ders için aynı çalışma yöntemini uygulamak başarılı yapar mı bizi? Tabii ki hayır. Bu nedenle öğrenciler sıklıkla YKS Derslerine Nasıl Çalışılmalıdır? YKS Tüyoları gibi birçok soruyu internet ortamında aratmaktadır. Bizde bu yazımızda YKS içerisinde çıkan derslere nasıl çalışacağınızı anlatalım.
EDEBİYAT NASIL ÇALIŞILMALIDIR?
Geçtiğimiz yıllarda yapılan sınavlarda eser – yazar çokça soruluyordu. Artık ÖSYM sizden eserlerin hangi yazara ait olduğunu bilmenizi istemiyor. Ezberci bilgiden çok eserlerin içerisindeki yorumlama gücünüzü, öznel yorumlarınızın gelişmesini istiyor. Bu nedenle edebiyata çalışırken evet şu kitap şu yazarın tarzı bir çalışma yerine şu yazar bu eseri yazmış. Nedeni ise şu edebi akımdan etkilenmiştir. Bu edebi akımın özellikleri de budur tarzı bir yorum yapabilmenizi bekliyor. Bu sebepten ötürü Edebiyat dersine çalışırken dönemleri, dönemlerin edebiyatçılarını tarihi bir kişilik ve tarihi olaylar silsilesi olarak nitelendirip okumanız oldukça önemli.
COĞRAFYA NASIL ÇALIŞILMALIDIR?
Coğrafya soru sayısı az olsa da konu bakımından oldukça geniş bir derstir. Sözel bir ders olmasına rağmen içerisindeki sayısal veriler, tablo ve grafik analizleri birçok öğrenciyi zorlamaktadır. Bu konularda sıkça tekrar yapılarak grafikler ve tablo okumaları geliştirilmelidir. Bunun dışında güncel coğrafya bilgilerinizi tazelemek ve dünya haritasını iyice okuyabilmeniz ve Türkiye coğrafyasına hakim olabileceğiniz noktalara çalışmanız sizin coğrafyada yüksek netler yapmanızı sağlayacaktır.
MATEMATİK NASIL ÇALIŞILMALIDR?
Hem TYT hem YKS olsun matematik dersi yüksek dikkat ve bilgi gerektiren bir derstir. Binlerce formül, her sorunun çözüm yönteminin farklı olması ve soruların tek düze olmaması gibi nedenlerden dolayı yüksek konsantrasyon ile çözülmesi gereken matematik sorularını çözebilmek için neler yapmalıyız? Matematikte soruyu hızlı çözmek tam anlamı ile marifet değildir. Çünkü çözüm esnasında yapacağınız bir işlem hatası sizin çok farklı sonuç bulmanıza neden olur. Sorunun çözümünde artı yerine eksi kullanmanız sonucunda -4 cevabı bulduğunuzu varsayalım ve şıklarda da -4 ile 4 cevabı olsun. -4 işaretlediğiniz zaman yanlış cevabı işaretlersiniz ve konuyu bildiğiniz halde yanlış yaparsınız. Bu nedenle bu derse çalışırken en önemli şey dikkat, soruyu anlamak ve analiz etmekten geçiyor.
TARİH NASIL ÇALIŞILMALIDIR?
Tarih dersine çalışmak film izlemeye benzer. Sonuç olarak Tarih dersinde olan şeyler nesnel ve gerçekliğe dayanır. Bu nedenle bu derse çalışırken bilmediğiniz kavramların anlamlarını öğrenmeye çalışın ve kronolojik sıralama ile olayları zihninizde simgeleştirin. Örneğin Malazgirt savaşı konusunu çalışırken bu savaş ortamını zihninizde canlandırın. Nasıl bir ortamda gerçekleşmiş, savaşanlar nasıl savaşmış ve savaşın seyri nasıl devam etmiş sonucunda neler olmuş bunu gündelik politik yaşam ile simgeleştirin. Böylece bu bilgileri unutmanız çok zor olacaktır. Şöyle düşünün 2 hafta önce yediğiniz yemeği hatırlamıyorsunuzdur lakin 10 sene önce izlediğiniz bir film dün gibi aklınızdadır. Tarih dersi bu şekilde çalışılarak bayağı akılda kalıcı olmaktadır.
Yorumlar 0